Exercițiul fizic este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri pentru prevenirea anumitor boli, deoarece aduce multe beneficii pentru sănătatea generală: îmbunătățește starea de spirit, reduce stresul, îmbunătățește calitatea somnului.
- Hipertensiune arterială. Riscul de a avea hipertensiune arterială crește odată cu vârsta, dar activitatea fizică poate face o mare diferență. Dacă aveți deja hipertensiune arterială, exercițiile fizice vă pot ajuta să o controlați. Puteți începe încet și apoi veti încorpora mai multă activitate fizică în rutina zilnică. Activitatea fizică regulată întărește inima, iar o inimă mai puternică poate pompa mai mult sânge cu mai puțin efort. Dacă inima face mai puțin efort să pompeze, scade atat forța din artere cat și presiunea arteriala. Alergatul, înotul sau bicicleta sunt foarte eficiente în controlul tensiunii arteriale. În plus, dacă combinăm exercițiul fizic cu o dietă sănătoasă, corpul nostru ne va mulțumi.
- Bolile cardiace. Pe lângă hipertensiunea arteriala, antrenamentul fizic previne bolile cardiace (cum ar fi infarctul miocardic, aritmia, etc) . Persoanele care practică regulat sport pot avea un risc mai scăzut de a avea un infarct miocardic. Mersul pe jos este primul exercițiu pe care cardiologii îl recomanda pentru a ingriji inima, prevenind atacurile de inimă și atenuând factorii de risc. Plimbarea este la îndemâna tuturor, suficient pentru a stabili o rutină de cel puțin 20 de minute, de doua-trei ori pe săptămână.
- Excesul de greutate și obezitatea.Obezitatea a devenit în ultimii ani o problemă gravă de sănătate. Stilul de viață sedentar și dieta săracă sunt principalii factorii. Sportul constituie un medicament autentic care previne și vindecă supraponderabilitatea și obezitatea .
- Diabetul de tip II. Diabetul este o boală cu o prevalență ridicată la nivel mondial și se caracterizează printr-o serie de tulburări metabolice care măresc nivelul de glucoză din sânge (hiperglicemie). Exercițiile fizice reduc riscul de a avea diabet si, in plus, îmbunătățește capacitatea organismului de a utiliza insulina. Exercițiilefizice ajuta persoanele care suferă de diabet prin îmbunătățir a irigării sanguine, creșterea colesterolului bun și diminuarea nevoii de insulină sau antidiabetice orale.
- Osteoporoza. Osteoporoza este o boală a oaselor care produce o scădere a densității masei osoase. Exercitiul fizic este esential pentru a avea un schelet puternic. Forța de antrenare îmbunătățește densitatea osoasă și previne deteriorarea oaselor si reduce riscul de a avea fracturi. Exercitiul fizic poate fi practicat la orice vârstă , fiind vital pentru a avea oase sănătoase și pentru a preveni și a trata osteoporoza. Exercitiul fizic nu numai imbunatateste sanatatea oaselor, ci creste si forta musculara, coordonarea si echilibrul si ajuta la imbunatatirea sanatatii generale. Exercitiile fizice ne permit sa mentinem forta musculara, coordonarea si echilibrul, care la randul sau ajuta la prevenirea caderilor si fracturilor. Acest lucru este deosebit de important pentru adulții în vârstă și pentru persoanele care au fost diagnosticate cu osteoporoză.
- Stresul. Exercițiile fizice pot fi eficiente nu numai pentru a preveni, ci și pentru a reduce stresul, deoarece scad nivelul hormonilor legați de această afecțiune: cortizolul. Când faceți activitate fizică, mintea dvs. produce endorfine, substanțe care blochează senzația de durere și care sunt legate de răspunsuri emoționale plăcute. De asemenea, vă îmbunătățește capacitatea de a dormi, ceea ce, la rândul său, reduce stresul.
- Colesterol ridicat. Colesterolul ridicat este asociat cu multiple boli. Studiile arată că atât exercițiile cardiovasculare, cât și formarea de forță sunt benefice în reducerea acesteia. Atât regimul alimentar sănătos cât și exercițiile fizice scad colesterolul rău și cresc nivelurile de colesterol bun.
- Bolile oculare. Bolile oculare pot fi, de asemenea, prevenite prin pregătire fizică. Există câteva practici sportive care, din cauza caracteristicilor lor, sunt recomandate în special pentru a îmbunătăți vederea. Sporturile care necesită un impuls și un scop (tir cu arcul) sau cele care necesită o bună coordonare vizuală și spațială (tenis, golf ) sunt foarte benefice pentru exercitarea mușchilor ochi și a vederii. De asemenea, toate sporturile aerobice (jogging, înot, atletism) sunt benefice pentru ochi, deoarece contribuie la corectarea oxigenării ochilor.
- Artrită. Moderarea formării de anduranță care se concentrează pe o gamă completă de mișcări este o modalitate eficientă de prevenire și reducere a artritei, deoarece ajută la întărirea mușchilor care înconjoară articulațiile. Dacă aveți artrită, exercițiul este benefic deoarece vă ajută sa mențineți flexibilitatea articulațiilor, sa consolidati mușchii care înconjoară articulațiile, crescând în acest fel rezistența acestora.
- Alzheimer. Unul dintre beneficiile psihologice ale exercițiului fizic este că îmbunătățește memoria și ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Practicarea activității fizice între 25 și 45 de ani crește substanțele chimice din creier care împiedică degenerarea. Practicarea sportului în mod obișnuit îmbunătățește fluxul sanguin cerebral, oferind astfel o cantitate mai mare de oxigen și nutrienți pentru creier.