Cei mai mulți dintre noi știu că antrenamentul de forță (cu greutăți libere,la aparate sau benzi de rezistenta) ) poate ajuta la construirea și menținerea masei și a forței musculare. Ceea ce mulți dintre noi nu știm este că mușchii puternici duc la oase puternice. Și oasele puternice pot ajuta la reducerea riscului de fractură datorată osteoporozei.Odata cu inaintarea in varsta,a lipsei de activitate si o alimentatie necorespunzatoare duce treptat,treptat la pierderea masei osoase, la o rată de 1% pe an după vârsta de 40 de ani.
Osteoporoza ar trebui să fie o preocupare pentru noi toți. Aproximativ opt milioane de femei și două milioane de bărbați din Statele Unite au osteoporoză,aceasta fiind responsabila pentru mai mult de două milioane de fracturi în fiecare an, iar experții se așteaptă ca acest număr să crească. Fracturile de șold sunt, de obicei, cele mai grave. Este posibil sa nu realizati ca aveti osteoporoza pana in momentul aparitiei unei fracturi sau pana cand veti observa o schimbare evidenta in postura dumneavoastra. De fapt, unii oamenii pot suferi o pierdere osoasa masiva fara sa realizeze acest lucru. Durerile de spate, cauzate de schimbarile ce au loc la nivelul vertebrelor, pot fi primul semn ca ceva este gresit. Femeile foarte slabe au sanse mai mari sa faca osteoporoza. Ereditatea joaca un rol important, la fel si etnia. Osteoporoza este mult mai frecventa in randul albilor si asiaticilor, desi afro-americanii si hispanicii nu sunt complet in afara razei de risc. Anumite afectiuni (diabetul zaharat de tip 1, artrita reumatoida, bolile inflamatorii intestinale, dereglarile hormonale) pot fi legate de pierderea mesei osoase.
Ce alimente ar trebui sa folosim pentru a ne proteja oasele contra osteoporozei : alimentele bogate in calciu,tonul,somonul,legumele cu frunze verzi ne ajuta sa pastram calitatea structurii osoase.
Antrenamentul fizic intareste oasele si muschii, imbunatateste echilibrul, coordonarea si flexibilitatea, aspecte deosebit de importante pentru persoanele in varsta si cele diagnosticate cu osteoporoza. Cercetarile avand ca subiecti femeile aflate la menopauza care fac exercitii aerobice si de rezistenta au raportat o cantitate mai mare de masa osoasa. Exercitiile care mentin forta musculara incetinesc procesul de pierdere a densitatii osoase. Acestea includ miscari de baza, precum inaltarea pe varfuri, folosirea propriei greutati corporale ,utilizarea benzilor elastice si ridicarea de greutati (haltere si gantere).
Ce exercitii ar trebui sa evitam : exercitii care implica flexiunea inainte a coloanei vertebrale, cum sunt abdomenele , exercitii care cresc riscul de a te dezechilibra si cadea, exercitii care necesita miscari bruste, cu exceptia cazului in care sunt introduse treptat ca parte a unui program progresiv,
exercitii care implica rasuciri puternice, cum sunt cele specifice golfului.