Stiati ca … tara cu cel mai mare consum de zahar pe cap de locuitor este Brazilia, cu 51,9 kg pe an. Urmeaza Australia, cu 48.9 kg, urmata de Statele Unite. In Germania, se consuma 34,2 kg pe an, pe cap de locuitor, ceea ce inseamna ca foarte multa lume consuma cantitati mai mari, caci atunci cand se vorbeste despre media pe cap de locuitor, inseamna ca se includ si nou-nascutii, copiii mici, precum si varstnicii intre 80-90 de ani. In Romania, consumul de zahar a ajuns la 30 kg pe cap de locuitor.
Majoritatea zaharului este consumat sub forma bauturilor si a dulciurilor de tot felul. Cine isi permite sa se indulceasca prea mult si prea des se expune la obezitate, la carii dentare si la dezechilibrul metabolismului, cu consecinte severe asupra corpului.
Pentru a nu se intelege gresit, spun specialistii faptul ca, hidratii de carbon, sau glucidele, ar trebui sa constituie 70% din aportul de energie, deoarece combustibilul organismului uman este monozaharidul numit glucoza. Aprovizionarea celulelor cu combustibilul necesar se face prin intermediul sangelui care, in conditii de alimentatie normala, contine o cantitate relative constanta de glucoza. Amidonul din alimentatie este desfacut in mod treptat in glucoza, care se absoarbe si ajunge in cellule.
Zaharul care se foloseste pe mesele noastre este alcatuit dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza, in parti aproape egale. Zaharul se desface foarte rapid in cele doua component si este absorbit aproape instantaneu, crescand glicemia, in functie de cantitatea consumata si de cantitatea de insulin secretata, care determina patrunderea glucozei in cellule musculare.
Cei care adora dulciurile trebuie sa stie ca celulele care au menirea sa distruga microbii nu-si pot efectua misiunea, daca in sange se gasesc concentratii mai mari de glucoza.
Zaharul este daunator tuturor, indiferent daca suferim sau nu de diabet.