De multe ori uitam ca painea este un aliment foarte hranitor, ce trebuie sa constituie o componenta esentiala a unui stil de viata sanatos. Da, ati citit bine, in comparatie cu celelalte produse cerealiere, painea contine mai multa energie si mai multi nutrienti. Aceasta pentru ca o parte a apei adaugate in cursul pregatirii se evapora, produsul final fiind bogat in energie. Auzind acest cuvant, unii evita painea de teama de a nu se ingrasa. De la inceput va asiguram faptul ca, PAINEA DIN FAINA INTEGRALA NU INGRASA, daca celelalte articole de pe masa corespund principiilor unei alimentatii sanatoase. Nu consumati paine, dar la masa consumati portii generoase de friptura si sarmale cu carne si multa grasime, crezand ca in felul acesta veti evita ingrasarea, este o mare eroare.
Daca prin macinare pe piatra faina obtinuta contine toate componentele graului, morile moderne permit separarea taratei, a germenelui si a endospermei (tesut vegetal situat în vecinătatea embrionului). In comparatie cu faina alba, faina integrala contine de 7 ori mai multe substante minerale, de 5 pana la 10 ori mai multe vitamine si de 3 ori mai multe fibre. Cu cat faina integrala e mai fin macinata, cu atat mai buna este asimilarea componentelor ei.
Trebuie sa recunoastem ca multi preferam paine proaspat scosa din cuptor, dar putini stim ca unele tipuri de paine isi ating calitatile optime abia dupa o zi sau doua.
Din punct de vedere nutritiv, cea mai sanatoasa paine e cea facuta din faina integrala, adica cea care contine atat germenele, bogat in protein, grasimi si antioxidanti, cat si restul bobului, cu amidonul si tarata. Continutul in substante minerale indica proportia de tarate.