
Sezonul estival a luat sfarsit si usor, usor toamna isi face simtita prezenta. Schimbarile de temperatura, aerul mai uscat, vantul din ce in ce mai rece si zilele tot mai scurte, aduc schimbari in ritmul nostru cotidian, avand efecte atat asupra starii de spirit, cat si asupra organismului. Din aceasta cauza, trebuie sa fim foarte atenti la sanatatea noastra si sa utilizam micile „trucuri” pentru intarirea sistemului imunitar. Cel mai bun si natural mod de a a avea o imunitate invicibila si de a evita imbolnavirile este printr-o alimentatie adecvata si echilibrata. Atunci cand organismul tau primeste un necesar echilibrat si complex de nutrienti in fiecare zi, toate sistemele organismului sunt functionale.
Sa ne aducem aminte: organismul uman este alcatuit din 9 sisteme: circulator, digestiv, endocrin, muscular, nervos, reproductiv, respirator, scheletic, urinar.
Astazi, va propun o reteta de smoothie numai buna pentru intarirea sistemului imunitar:
Daca vrei sa te bucuri de un „boom de sanatate la pahar”, incearca un smoothie cu sfecla rosie,mar,morcov,portocala si pere.
Sfecla rosie este cunoscuta ca fiind „protectoarea” ficatului, noile studii arata ca sfecla rosie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Aceasta leguma reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, folati, mangan si potasiu. De asemenea, este o sursa buna de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru si fosfor. Sfecla rosie contribuie la stabilizarea PH-ului (echilibrul acid-alcalin) din corp, fapt important pentru imunitate, deoarece bacteriile infloresc atunci cand echilibrul PH-ului din organism se strica.
Merele sunt unele dintre cele mai comune fructe, pe care le gasim pe piata indiferent de sezon. Celerba vorba „Un mar pe zi tine doctorul la distanta” este cu siguranta reala! Un simplu mar poate aduce beneficii variate de sanatate si mai mult de atat, dispune si de un gust delicios! Merele contin o cantitate semnificativa de fibre solubile (5 grame), curata si detoxifia, reduc riscul de aparitie a bolilor respiratorii, contribuie la consolidarea inimii.
Aromate şi zemoase, perele sunt extrem de bogate în principii bioactive ce hrănesc şi sunt benefice întregului organism. Perele, prin conţinutul de vitamine şi minerale, sunt fructe cu acţiune puternic antioxidantă. Conţinând multă vitamina A, perele au un efect benefic asupra ochilor. Potrivit unui studiu publicat în arhivele de oftalmologie, trei porţii de pere consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariţie a degerenscenţei maculare.
Morcovul este sinonim cu sănătatea ochilor și a vederii. Datorită conținutul ridicat de betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A), consumul acestuia previne și chiar ameliorează nictalopia, afecțiune ce se manifestă prin incapacitatea de a vedea noaptea sau în situații de luminozitate redusă.
Portocalele – în afară de gustul lor iubit de (probabil) toată lumea – au multe beneficii de sănătate: pot îmbunătăţi sistemul imunitar, redau o piele mai sănătoasă şi chiar pot ajuta inima şi pot duce la scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, unele dovezi sugerează că mâncatul de portocale poate ajuta la reducerea riscului apariţiei bolilor respiratorii, a anumitor cancere, a artritei reumatoide, a ulcerelor şi a pietrelor la rinichi.
Pentru un smoothie de un rosu intens ce va va cuceri privirea, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
1/2 sfecla rosie
1 para
1 lingura de miere
100 ml de apa rece
2 mere
1 morcov
1/2 cana suc natural de portocale
Taiati marul, morcovul, sfecla rosie si para cubulete, storceti portocalele pana obtineti jumatate de cana de suc proaspat. Puneti toate ingredientele intr-un blender si amestecati pana obtineti o consistenta fina.
Enjoy!