De multe ori, intram in sala de forta cu vise mari, dorindu-ne ca peste noapte sa avem un trup ca cele din revistele de specialitate. Odata ce am decis sa mergem pe acest drum, trebuie sa invatam ca trebuie, ca in orice sport, sa fim pregatiti pentru a face sacrificii mari. Pentru a obtine un trup de invidiat, trebuie sa stiti ca exista doua optiuni: calea usoara numita steriozi si o cale mai anevoiasa, adica diete, somn si multa munca asidua. Astazi ne vom “lega” putin de steroizi, pentru a va face sa intelegeti ce inseamna si care sunt urmarile folosirii lor. Multi discuta despre steroizi fara sa aiba nici cea mai mica idee ce sunt acestia. Cea mai simpla definitie este ca steroizii anabolici sunt “rudele chimice” ale testosteronului sintetizat in laborator. Desi testosteronul se gaseste la ambele sexe, femeile au doar o mica fractiune din cantitatea detinuta de barbati. Un astfel de hormon are doua efecte principale in organism:
1) Efectul androgen influenteaza caracterele sexuale secundare (grosimea vocii, dezvoltarea organelor sexuale), dar influenteaza si caraceristicile psihologice si comportamentale ale individului 2) Efectul anabolic (aici e dorinta) afecteaza masa musculara, grasimea, forta si diverse alte aspect ale metabolismului. Steroizii sunt creati sa difere de testosteron printr-un efect anabolizant, in timp ce aspectul androgen se diminueaza fara o masculinizare exagerata. Acuma sa intelegem un lucru, fiecare steroid anabolizant are efecte diferite, deci si proprietati diferite. Unii specialisti spun faptul ca steroizii ar fi similari cu cortizonul, cel mai important antiinflamator al organismului dar si un foarte potent hormon catabolic, si au efecte comune atat positive cat si negative. In functie de fiecare medicament in parte, steroizii anabolizanti au numeroase efecte in corp:
• Cresterea sintezei de proteine, permitand atletilor sa se antreneze cu mai multa intensitate;
• Cresterea posibilitatii de a construi masa musculara;
• Creste posibilitatea de a ameliora anduranta;
• Modifica metabolismul spre o sinteza crescuta de creatina fosfat, spre depozitare mai eficienta a glicogenului in muschi si utilizarea grasimii ca sursa de energie. Desi multi specialisti spun ca folosirea steroizilor nu imbunatatesc performantele sportive, dar acum vine intrebarea de ce elita sportului mondial considera folosirea steroizilor ca o forma de trisare? Atletii si culturistii stiu mai bine de ce steroizii anabolizanti au fost folositi intr-un moment sau altul, in diverse grade, cam in fiecare ramura sportiva. Vom reveni cu mai multe detalii