Pestele asigura un aport ridicat de proteine si contine putine grasimi si calorii. De aceea, pestele este ideal pentru cei care vor sa slabeasca si sa se bucure de o alimentatie sanatoasa. Sunt putine alimente cu un continut scazut de grasimi si de calorii si cu un nivel ridicat de proteine.
De obicei, alimentele bogate in proteine au si un continut ridicat de grasimi si calorii. Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui. Multi sunt reticenti in privinta pestelui pentru ca au consumat peste care nu era foarte proaspat sau pentru ca nu stiu cum sa il gateasca. Preparatele din peste pot parea a fi o adevarata provocare, insa de fapt, sunt usor de gatit. Pestele proaspat si congelat, precum si fructele si mare, au un continut foarte ridicat de proteine. Mult mai ridicat decat alte alimente bogate in fibre cum ar fi carnea de vita, de porc sau de miel.
Un consum regulat de peste contribuie la prevenirea osteoporozei, datorita vitaminei D. Carenta de vitamina D afecteaza in special sanatatea oaselor, intrucat asimilarea calciului nu se mai face in mod corespunzator. Un adult are nevoie zilnic de 600 UI (unitati internationale) de vitamina D.
Organismul uman este capabil sa produca in mod natural aceasta vitamina liposolubila, insa pentru ca procesul de sinteza sa fie declansat este nevoie de razele soarelui. Cum nu intotdeauna aveti ocazia sa va expuneti pielea la soare, este nevoie sa va luati doza de vitamina D din alimentatie. Sunt destul de putine alimente care contin vitamina D, printre acestea numarandu-se si peste.